dimarts, 19 d’octubre del 2010

HOTEL COLON: PSUC O JSUC ?


1/10/2010
"VIVIR" d'AVUI A LA PAGINA Nº 1
Benvolgut senyor Josep Rovirosa:
Em plau acusar-li rebut del seu mail d'avui i jo també ja vaig interpretar que amb els "tripijocs" del dia 28, dia anterior a l'anunciada inútil vaga, era fàcil aquesta confusió.

Avui toca al article "LOS COMUNISTAS Y LA MANZANA", a on i al final de la primera columna, S. Angulo escriu....."Durante la contienda , el Colón pasó del trasiego de los viajeros del ir y venir de los miembros del PSUC"......cosa que no s'ajusta a la realitat. La seu oficial del PSUC "Partit Socialista Unificat de Catalunya" no fou al Colon si no al Passeig de Gracia, al local que havia estat, si mal no recordo, del "Circulo Ecuestre" . En canvi el Colon, si que fou la seu de les JSUC o sigui de les "Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya", que malgrat la similitut del seus anagrames, eren "amics", però totalment independents uns dels altres, ja que el PSUC estava adherit a la III Internacional que era la comunistas i en canvi les JSUC ho eren a la II Internacional Jovenil que era la socialista. Això també ho podria confimar l'escriptora Teresa Pàmies, que aleshores era una de les més destacades entre els membres del Comite Executiu de les JSUC.

Faig aquesta aclaració per què no es pas la primera ni segona vegada que La Vanguardia, sempre que esmenta el Colon, el cataloga com a seu de PSUC durant la guerra civil i malgrat que jo sempre he escrit als repectius "Defensors del Lector" amb les mateixes manifestacions que les d'avui, mai, cap d'ells, sobre aquest cas, ni m'han contestat ni ho han rectificat.

I puc parlar en fonament de causa, per què en aquella epoca -el 1936 tenia 16 anys o sigui que també vaig ser de "La Lleva del Biberó", però simbòlicament, ja que el 1937, per babau, vaig presentar-me voluntari i vaig fer tota la guerra en una Divisió de "guerrillers", cosa que amb l'experiencia dels anys i degut als desenganys de la clase política ja d'aleshores, que ens varen deixat tirats als sorrals d'Argeles Sur Mer o de Saint Cyprien, a on mai ni vaig trobar a cap ni un d'aquells de "aixequem-nos i ANEU-HI", mai més tornaria a fer, ja que alguns dels que varem marxar voluntaris de les JSUC, no varen tornar....i a mi, no em varen mancar ocasions per ser també un d'ells...i tot plegat per què...doncs per res !. Ja fa anys que vaig escriure alló de que "el que de jove no es revolucionari, es que no te cor...ara si de gran encara ho es, aleshores es que no te cap !- jo aleshores era el Secretari General de les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya a Granollers i a on em tenia de desplaçar molt habitualment, degut al meu càrrec.

Perdoni el "totxo" i les batalletes dels iaios, però aprofito l'avinentesa per saludar-lo molt cordialment
PERE PI CABANES
---------------------------------------------------
2/10/2010
HOTEL COLON: PSUC o JSUC
Benvolgut senyor Josep Rovirosa:
Com a continuació del meu mail d'ahir sobre el tema i com a confirmació a les meves manifestacions, em permeto informar-li que si te a be revisar el meu "blog" www.perepicabanes.blogspot.com, que el que mi penja els meus escrits, es el meu fill, que es el tecnic en informàtica, ja que jo, com en moltes altres coses, reconec que soc un veritable passerell, avui l'ha penjat i ell sempre te per norma incloure alguna foto al·legòrica al tema, que sempre "adorna" l'escrit i que rebusca per Internet i veurà que n'ha trobat una a on es veu perfectament que a la façana del hotel Colon hi figura el titol de JOVENTUTS SOCIALISTES UNIFICADES DE CATALUNYA . La confusió habitual potser deguda a que els primers dies després del 19 de juliol (18 pels franquistes) si que per UNS DIES ho va ser del PSUC, però rapidament es varen traslladar a un local millor, com era el "Circulo Ecuestre" i aquest del Colon, el devien "regalar" a les JSUC.

El saluda molt cordialment en
PERE PI CABANES
---------------------------------------------------
4/10/2010
"VIVIR" d'AVUI A LA PAGINA Nº 1
Apreciat senyor Pere Pi Cabanes

He passat el seu amable I documentat correu electrònic a l’autora de l’article per tal que en prengui nota i corregeixi la seva documentació. Independentment, me’n guardo còpia per si ve a tomb citar aquesta carta en una de les columnes que escric quinzenalment

Disculpi, per altre part, que li afegís una i entre els seus cognoms. Jo tampoc n’hi afegeixo cap d’i abans del meu Olivé. No sabria dir-li si em vaig despistar o va ser el mateix corrector automàtic que li va posar. Disculpi’m.

Deixi’m, finalment, donar-li l’enhorabona per dominar internet i les noves tecnologies. Si em permet la confidència, el meu pare també va ser-ho de la lleva del biberó i tot i que ja fa més de 25 anys que va morir, no sé si s’hi hauria posat mai davant d’un ordinador.

Ben cordialment,

Josep Rovirosa
¡
Defensor del Lector

La vanguardia
---------------------------------------------------
La Vanguardia, 17 de Octubre de 2010 / Nº 46.344

HUÉRFANOS DEL RELATO PERIODÍSTICO

EL DEFENSOR DEL LECTOR: Josep Rovirosa

UN LECTOR CUESTIONA LA VINCULACIÓN EXCLUSIVA DEL HOTEL COLÓN CON EL PSUC DURANTE LA GUERRA Y REIVINDICA QUE FUE SEDE DE LAS JSUC.

No es el dato más importante, pero sí es rele¬vante: esta columna nace tras un correo electrónico remitido por un lector de 90 años. Pere Pi Cabanes cuestiona el relato de La Vanguardia sobre la historia de uno de los edificios más emblemáticos de Barcelona y sostiene que el antiguo hotel Colón de la plaza Catalunya no fue la sede oficial del PSUC durante la Guerra Civil, sino que lo fue de las Joventuts Socialistes Unificades.

Para situarnos, recordemos que el hotel Colón ocupó la esquina de la plaza Catalunya con el paseo de Gràcia y que fue reconstruido, después, como sede de Banesto. Este último edificio, ahora vacío, fue ocupa¬do recientemente por grupos antisistema y desalojado el mismo día de la huelga general con el violento resultado por todos conocido. El 1 de octubre, en la primera página del suplemento Vivir, una crónica sobre la historia del edificio aseguraba que "durante la contienda, el Colón pasó del trasiego de los viajeros al ir y venir de los miembros del PSUC.

El lector Cabanes cuenta en su correo que fue delegado de las Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya en Granollers y que había acudido muchas veces al hotel Colón, donde estaba su Comité Ejecutivo. O sea que mientras el periodista habla a través de los libros y las crónicas, nuestro lector habla de su experiencia. Por eso es relevante el dato de la edad.

Pere Pi Cabanes tiene razón, pero no toda la razón. Edmón Vallès, en su Historia gràfica de la Catalunya autònoma (La guerra 1936/39), habla del hotel Colón "transformado en sede de las Joventuts Socialistes Unificades y en uno de los locales principales del PSUC".

La guerra no fue cosa de dos días y mientras nuestro lector nos adjunta una foto del hotel Colón con una gran pancarta de las Joventuts, el libro citado publica otra con un rótulo del PSUC.

Que el hotel Colón tuvo un papel impor¬tante durante la Guerra Civil lo atestigua el recién publicado Atles de la Guerra Civil a Catalunya, ingente obra del cartógrafo Víctor Hurtado y los historiadores Antoni Segu¬ra y Joan Villarroya. A través de los más de 400 mapas que incluye, queda claro que el Colón, un edificio enorme, fue, además, muchas más cosas a lo largo de los tres años de contienda: sede de la UGT, de la emisora de radio del PSUC o el centro desde donde se organi¬zó la evacuación de los heridos en la estación de me¬tro de Catalunya los dos últimos días de la guerra.

Es verdad que en muchas ocasiones el relato periodístico recurre a la simplificación y pierde matices. El apunte histórico que publicó La Vanguardia no contiene errores, pero deja huérfanos en el camino. Pere Pi Cabanes se queja de que no es la primera vez que se establece una vinculación exclusiva del Colón con el PSUC, cuando este partido tuvo la sede de su Comité Central en el edificio del Círculo Ecuestre del paseo de Gracia, convertido en Casal Caries Marx. Pero quizá porqué el PSUC tuvo siempre dependencias en el hotel Colón y por su innegable importancia en la historia, el relato periodístico -y también el histórico- ha creado esta asociación.

El hotel Colón forma parte de la historia de Barcelona. Y durante el trienio 1936-39 no sólo fue sede de partidos e instituciones. También fue centro de ocio.

Su "Brasserie -escribe Lluís Permanyer en su Biografía, de la plaga de Catalunya- mantuvo las puertas abiertas durante toda la guerra", y aunque su nombre cambió a Brasserie del Gran Hotel, "todos seguían llamándola la Brasserie del Colón".
---------------------------------------------------
17/10/2010
LA VANGUARDIA D'AVUI 17 D'OCTUBRE
Benvolgut senyor Rovirosa:
He quedat molt agradosament agraït de la seva secció d'avui al comprobar que ha tingut l'atenció de dedicar tota la seva pagina a la meva humil persona, per què des de el seu inici com a primer "Defensor", el senyor Roger Jimenez, que mai cap més m'havia dedicat gaire temps als meus comentaris, a excepció de la seva antecesora, la senyora Margarita Soler, però aquesta practicamente sempre ho feia particularment a traves de e·mails o sigui que el lector de La Vanguardia poc es podia assabentar dels meus comentaris.

Te vosté tota la raó al dir....."Pere Pi Cabanes, tiene razón, PERO NO TODA LA RAZÓN", per què aquesta foto del PSUC al Hotel Colon que esmenta, es dels primers dies després del 19 de juliol i també corre per Internet com jo ja he vist, però també tal com diu....."el periodista habla a través de los libros y las crónicas" però jo puc parlar de la meva experiencia i per què jo hi era. Si bonament revisa el meu segon e·mail del dia 2, al final de tot i precisament per justificar aquests poc dies que el PSUC era al Colon hi poso aquell final, que vosté veurà .

Li agraiexo molt la seva bona predisposició al donar-me la enhorabona del "meu domini" de Internet i de les noves tecnologies, per`haig de reconeixer que tot el mérit es del meu fill que era el Cap i introductor a Hidroelectrica de Catalunya, després FECSA ENDESA, que el va ser dels pioners en la materia.

Estic segur que tal com diu del seu pare qepr, que jo fa 25 també era de una nulitat total, en aquesta materia .

Aprofito per enviar-li, només com a comentari, o anecdota, un escrit que vaig enviar a La Vanguardia el dia 14 i ves quina casualitat.....el dia 15 el director senyor José Antic, en el seu article diari, toca el mateix tema, que per cert el dia 16 vaig tornar enviar amb unes petites ampliacions, quc com ja es habitual no m'han publicat cosa que no m'extranya, ja que de molt de tant en tant m'hen publiquen algun i aixó que jo com els de "Falange o sigui FET i de les JONS" soc inasequible al desaliento ,quassi cada setmana en faig algún, pero ja una vegada una senyora d'aquesta secció de "Cartas de los Lectoresds" per "sintetitzar" un meu escrit que volien publicar , ja em va dir.......Sus escritos Sr. Pi son muy interesantes....peró debe tener en cuenta que debemos seleccionar las firmas a fin que no siempre salgan las mismas.....i em va deixar ....content i enganyat !

Aprofito l'avinentesa per saludar-lo molt cordialment
PERE PI CABANES
---------------------------------------------------
18/10/2010
LA VANGUARDIA DEL 17 D'OCTUBRE
Benvolgut senyor Pere Pi

Contestar la seva carta a través del diari m’ha donat l’oportunitat de treballar un tema apassionant i conèixer una mica més la historia de Barcelona i de tot aquell obscur periode de la guerra, del qual vostè en fou protagonista.

Rebi una salutació molt cordial

Josep Rovirosa
---------------------------------------------------

1 comentari:

  1. Les JSUC estava adherides a la Internacional Jovenil Comunista, com es pot veure a la foto.

    ResponElimina