dimarts, 11 de gener del 2011

A FAVOR DEL COPAGAMENT ?


Com escriu el senyor Ramón Farràs Guitart de Gironella ?.

M’ha cridat l’atenció aquest escrit tant vehement, doncs el mateix, en un terme de vuit dies ha sortit publicat, primer a La Vanguardia, després a El Periódico i avui a l’Avui, pel que permeto aclarir a aquest bon senyor, per si ho desconeix, del motiu del per què els iaios “surti’m” de les farmacies amb borses “farcides” de medicaments. En primer lloc cal tenir en compte que tot el que subministren les farmacies als iaios, son sempre sota recepta mèdica i les borses les posen elles. Fa anys que quan se’t acabava un medicament, anaves al metge de capçalera i et feia una nova recepta. Posteriorment es va ordenar de anar-hi cada dos mesos i et feien les receptes per aquest període de temps, per la qual cosa ja es devien començar a utilitzar les borses esmentades. I de un temps ençà, ja ni s’ha d’anar al metge, si no que directament a la farmàcia i segons ella troba al seu ordinador, entrega el que li marca el mateix i que ha estat, lògicament, ordenat i entrat, pel teu metge de capçalera.

I ara explicaré el meu cas particular i que segurament que es el de la majoria de pensionistes que segons el senyor Farràs “ens aprofitem de que els medicaments no els hem de pagar”.

L’any 1933 i als tretze anys vaig ja entrar a treballar i ser donat d’alta al “Retiro Obrero”, ja que aleshores encara no existia la Seguretat Social, que no va ser fundada fins l’any 1940 pel Ministre franquista Girón de Velasco, a on hi vaig estar cotitzant fins l’any 1985 ja que al complir els 65 anys em vaig jubilar. Fins que no vaig complir el setanta anys no recordo pas que mai hagués utilitzat per res els serveis de la SS –o sigui que he estat 57 anys sense costar-ne ni cinc a dita SS- i a partir d’aquesta edat ja vaig començar a necessitar alguna medicació....primer per la pressió arterial, després per la pressió ocular, l’analítica de sang i orina preventiva anual que t’obliguen a fer i alguna tonteria més, fruit tot això de la meva avançada edat i que confio que el senyor Farràs al seu dia també s’hi trobi -i si no es així malament per ell, per què voldrà dir que no hi ha arribat- i aleshores ell també serà dels que sortirà de la farmacia amb la seva borsa plena de medicaments.

I ara i sense que se me ho agafi malament el senyor Farràs, li voldria “dedicar” els mots que tal com ens repetia el Capità que teníem a les oficines d’Auxiliaria” del 30 Regiment d’Artilleria Divisionaria a Tetuan, després de la maleïda guerra civil, als de la Lleva del Biberó de la “Zona Liberada”, quan alguns dels seus “amanuenses”, com ens anomenava als soldats que estàvem a les seves ordres, no interpretaven degudament les seves instruccions..............pronunciava la seva frase lapidaria preferida........”Tienes un desconocimiento total, del asunto que llevas entre manos”

PERE PI CABANES

Aquest escrit, però "sintetitzat", ha estat publicat com a carta destacada al diari ARA de Barcelona del 13/01/2011.
------------------------------------------------------------------------------------

De: Pere P¡ Cabanes [mailto:picabanes@gmail.com] Enviado el: martes, 11 de enero de 2011 19:42 Para: JOSEP ROVIROSA (Defensor del Lector) Asunto: A FAVOR DEL COPAGAMENT ?

Benvolgut amic Josep Rovirosa.
Escrit que em permeto enviar-li, tal com també he fet als mitjans de comunicació habituals. Que ho fa que uns tant i els altres tant poc, com podrà comprovar per aquest senyor Farràs, al que li ha publicat el seu mateix escrit a tres dians de cop. Segurament que els “seleccionadors” de les "Cartes al Director" deuen ser tots tres, favorables al copagament ? a veure si pensaran el mateix quan siguin iaios i hagin d’anar a la farmacia a recollir les medecines que necessitin....PER QUÈ AIXÒ, DESGRACIADAMENT, ES LLEI DE VIDA.

Molt cordialment PERE PI CABANES
Pere Pi Cabanes

De: "Josep Rovirosa Olive"
Fecha: miércoles, 12 de enero de 2011 12:42
Para: "'Pere Pi Cabanes'"
Asunto: RE: A FAVOR DEL COPAGAMENT ?

Benvolgut amic Pere Pi

Totalment d'acord. No trec ni una sola coma del seu escrit. L'únic que em sorprèn es que avui es refereixi a la guerra com a civil. M'agrada més quan li'n diu Guerra Incivil.
Ben cordialment,

Josep Rovirosa
Defensor del Lector La Vanguardia

EL QUE HA PUBLICAT EL DIARI "ARA" EL 13/01/2011:

A FAVOR DEL COPAGAMENT?

Arran d'una carta publicada fa uns dies, firmada per Ramon Farràs Guitart de Gironella,vull aclarir el motiu pel qual els iaios “sortim” de les farmàcies amb borses «farcides" de medicaments. En primer lloc, tot el que les farmàcies subministren a la gent gran és sempre amb recepta médica.. Anys enrere quan se t’acabava un medicament anaves al metge de capçalera i et feia una nova recepta Des¬près es va establir el sistema d'anar-hi cada dos mesos: et feien les receptes per aquest període de temps. D’un temps ençà és la farmàcia la que lliu¬ra els medicaments que has de prendre, segons el que ha indicat el metge de capçalera.
No recordo haver fet servir mai els serveis de la Seguretat Social fins als 65 anys. He estat 57 anys cotitzant sense costar-li ni cinc. Després sí que l'he necessitat pels problemes associats a la meva avançada edat. Crec que el senyor Farràs també s’hi trobarà. Que pensi que tots podem arribar a una edat en que haurem de sortir de la farmàcia amb una bossa plena de medicaments.

PERE PI CABANES de Sant Hipòlit de Voltregà

Ara.cat DIJOUS 13 DE GENER DEL 2011
------------------------------------------------------------------------------------

12 de gener del 2011
Benvolgut amic Josep Rovirosa: He rebut el seu e-mail d’aquest matí i me’n ha passat una com un cove. Li he contestat de seguida, com tinc per norma i a la que anava per acomiadar-me, segons el meu fill, “he tocat una tecla que no toca” i se’m ha esborrat tot l’escrit o sigui que me fet un tip de treballar pel dimoni. He trucat a ell i i m’ha dit que al contestar per e-mail no el podia recuperar cosa que si m’ha dit es pot fer si ho faig per Word i aquest es el motiu de tornar a veure si em recordo del que li havia contestat que segur que ja no serà igual i per preveure un altre atzagaiada, es el motiu de la present per Word i torno a contestar-li encara que la primera vegada hagi estat “simbòlicament”.
Realment te tota la raó, però jo normalment no en dic de “incivil”, com podrà comprovar pel meu escrit inicial, si no, la “MALEÍDA guerra civil”, malgrat que potser sigui el menys indicat ja que per babau, vaig marxar-hi voluntari als 17 anys com haurà llegit a les meves “vivències”, malgrat que ja fa molts anys que em vaig aplicar el que també he escrit moltes vegades ......”El que de jove no es revolucionari....es que no te cor. Ara el que de gran encara ho es.....aleshores es que no te cap”. Per cert que fa ja un temps que a la TV vaig sentir a Santiago Carrillo, que també deu conèixer aquest “ditxo”, que va assegurar que amb ell no hi combregava ja que tota la seva vida seria revolucionari. Jo al sentir-lo vaig pensar....i aquest bon home, voleu dir que ha treballat mai?, ja que jo el coneixia el 1936 quan era el Secretari General de les Joventuts Socialistes Unificades de Espanya i mai he sabut quin ofici podia tenir i fins avui sempre ha estat només, polític!.
En el escrit sobre el “copagament”, al que ja vaig considerar una mica llarg, ja que sempre els que els reben per publicar em recomanen que hauria de “sintetitzar”, malgrat que com diuen els que em coneixen una mica a fons que.....”escric tal com enraono” i jo ja reconec que sempre . m’enrotllo, doncs em vaig deixar “al tinter” que els pensionistes, som els únics espanyols que paguem l’IRPF dues vegades -quan varem cotitzar, quins diners ja l’havien pagat i ara al cobrar la pensió que hi tornem- i malgrat que ho he reclamat un munt de vegades, mai cap partit polític s’ha donat per eludit, ja que els nostres polítics, desgraciadament, només es preocupen per defensar els “seus de drets” i les seves canongies i no pensen que el dia de demà també ho hauran de pagar, però......amb la bicoca de la pensió màxima que cobraran i amb només 7 anys de diputat, que es per ells l’IRPF....... pecata minuta, quan només els hi descompten, si no estic mal informat el 4,50%, una vergonya per què jo, que soc un simple pensionista, cada any me’n vaig prop del 30% i sap que em significa cada any....doncs de la meva pensió, l’any passat se’m varen quedar 5.194,98 € que de les antigues pessetes serien 864.372....Vol dir que amb aquesta “modesta” contribució algú pot protestar, com el senyor Farràs de Gironella, per què gaudim els pensionistes de unes medecines gratuïtes ?, tenint en compte que quan es va implantar la Seguretat Social o sigui en temps del dictador Franco, hi entraven totes i des de que gaudim de la democràcia, a la que entra un nou govern, sempre fa mans i manegues i de seguida el primer que mira es quines hi podrà incloure a més a més, a la llista de les que ja.....”no hi entren”, Algú m’ha renyat dient........Es que tu cobres molt de pensió.....doncs jo li he contestat....es exactament el que em pertoca legalment i pel que he cotitzat, d’acord amb a la legislació oficial i que mai ningú m’ha regalat res, ja que fins i tot vaig tenir un litigi amb l’INSS, que vaig guanyar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, ja que ells mai van a favor del futur pensionista, si no que sempre busquen tres peus al gat, però amb mi es varen trobar ....la “criada respondona” per què sempre esperen i confien que ningú s’atreveixi a plantejar-los un “contencioso administrativo” com també vaig fer i guanyar amb l’agencia Tributaria de Vic, vaja quins altres . A més aquest senyor Farràs, no en te prou amb el copagament per les medecines si no que també ho ampliaria a les ”visites al metge” ja que segons el seu ull clínic (?) “molts en fan un mal us”. Dubto que mai ningú vagi a veure el metge per gust, per lo menys jo així ho penso....i sempre només hi he anat per necessitat.

Molt cordialment m’acomiado: PERE PI CABANES

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada