diumenge, 22 de desembre de 2013

995-ANEM BÉ!

Europa clava una nova bufetada (i grossa) a Espanya
 Europa ha demostrat que té maneres d'evitar el veto espanyol a l'hora d'admetre un estat a la UE!
 Se'ns obre una via gran, molt gran! (tot i que els grans mitjans de comunicació no n'hagin fet esment. Per què deu ser?)
 Per llegir molt atentament i fer arribar a tots aquells a qui els profetes de la por han fet dubtar...
  Notícies
Espanya no podrà vetar l'adhesió de Kossove a la UE
 La UE negocia des d'avui un acord d'associació de Kossove, que per primera vegada no serà ratificat pels estats membres, per evitar que el vetin
Joost Korte, director general d'ampliació comunitària ha obert aquest matí a Pristina a les negociacions entre la Unió Europea i Kossove per a un acord d'associació. Malgrat l'oposició de l'estat espanyol, la Comissió Europea ha fixat la primavera de 2014 per a tancar l'acord i presentar-lo al Consell i el Parlament. L'acord seria un primer pas i significaria la creació d'una àrea de lliure intercanvi de béns, serveis i capitals entre Kossove i la Unió Europea.
Des de Brussel·les el comissari d'ampliació Stefan Fuele ha dit que  'amb l'inici d'aquesta negociació obrim una pàgina nova en les relacions entre Kossove i la Unió Europea'. Fuele ha dit també que aquest 'és un clar reconeixement dels progressos fets per Kossove pel que fa a reformes clau i també pel que fa a la normalització de les relacions amb Sèrbia'. Kossove ara iniciarà l'adaptació de la seva legislació a les regles europees en matèria de mercat, competència, propietat intel·lectual i industrial, protecció dels consumidors i condicions de treball.
Negocia directament la Unió Europea, no els seus estats
Per a evitar problemes amb l'estat espanyol i els altres quatre estats que encara no reconeixen Kossove la negociació és europea, sense participació dels estats membres, i el document final serà signat només per la Unió Europea, com a entitat legal, cosa que pot fer des del Tractat de Lisboa de 2007, però que no havia fet mai. Així els estats que no reconeixen Kossove no estaran obligats a fer-ho de manera indirecta però tampoc podran vetar l'acord i impedir que entri en vigor.
Aquest és un format únic en les negociacions d'adhesió fetes fins ara per la Unió Europea ja que totes les negociacions d'adhesió havien de ser ratificades pels estats membres abans d'entrar en vigor. Espanya s'ha oposat a aquesta negociació i al canvi de mètode, sense cap resultat.
Les negociacions constaran de tres o quatre rondes negociadores a Pristina i a Brussel·les i després de l'acord Kossove gaudirà d'una àrea de comerç conjunt i serà considerat un país candidat a la integració completa dins la UE, que en tot cas es produirà després d'unes altres negociacions, encara més complexes. La delegació europea s'ha reunit avui a Pristina amb el primer ministre Hashim Thaci i amb Vlora Citaku, ministra de relacions europees del govern kossovès.
 rtal
La Unió Europea respon a Espanya amb fets
 
La Comissió Europea ha trobat la manera d'inutilitzar un possible vet espanyol a Kossove. I això és un precedent meravellós per a Catalunya.
La Unió Europea va respondre ahir per la via dels fets a la fatxenderia espanyola sobre Kossove i molt probablement també sobre Catalunya. Va ser una solemne bufetada que per a nosaltres té una importància enorme. Amb un senzill comunicat, la Comissió en va tenir prou per a desmuntar la campanya de la por que l'estat espanyol fa mesos que practica. Els fets es van imposar a les paraules i Europa va aclarir que Espanya no podria vetar l'accés de Kossove a la Unió Europea, cosa que insinua clarament que no podrà vetar-nos tampoc a nosaltres.
Quantes vegades hem sentit dir els darrers mesos, com una agra amenaça, que la independència de Catalunya és impossible perquè Espanya vetarà la permanència del Principat en la Unió Europea? Ho han dit Rajoy i Almúnia, Rubalcaba i Duran, Lara i tothom qui s'oposa al canvi de règim. Doncs ves, ara resulta que aquest dret de vet no existeix... o que hi ha una manera d'esquivar-lo. Quin desengany tan gran per a Espanya, quina derrota més monumental.
Europa sempre troba la manera de superar els obstacles. Fa mesos que ho expliquem. Era molt més difícil d'integrar la República Democràtica Alemanya o la Croàcia sorgida d'una guerra brutal. Era molt més complicat de deixar fora Grenlàndia i que continuàs essent part de Dinamarca o deixar entrar Xipre malgrat que no controlava la meitat de l'illa, havent de resoldre-ho tot plegat sense ferir la susceptibilitat de ningú. En tots els casos Europa va trobar la manera d'integrar, de sumar. I ara l'ha tornada a trobar.
Ahir la Comissió va explicar que negociava amb Kossove en nom de la UE com a entitat legal internacional. És a dir, sense comptar amb els estats que la integren, ni necessitar-los. Això, d'acord amb el tractat de Lisboa, ja era possible però fins avui no s'havia fet mai. Per què? Perquè no calia. Però en vist de l'amenaça del vet particular d'un estat, de dos o de cinc que pretenien imposar-se per la força a la majoria de consens, s'ha acabat el bròquil. La UE ha recordat que constitucionalment pot negociar tota sola i que la negociació no ha pas de ser ratificada pels estats, perquè té valor en si mateixa.
La jugada és brillant. Enorme. I la cara de prunes agres amb què s'ha quedat Espanya és d'antologia. Mireu només com callen els seus diaris i els seus polítics i no cal dir res més...
Espanya fa mesos que ens amenaça i branda les institucions europees per fer por contra la voluntat democràtica dels catalans. I Europa ha callat més que jo no hauria volgut i ha acceptat en silenci les manipulacions evidents del govern espanyol. Però he de reconèixer que avui que finalment ha parlat, a través dels fets que és com es parla quan les coses són realment importants, la seua contundència ha estat hipnòtica. Espanya s'ha quedat perplexa i sola.
Un dia gran, realment un dia gran.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada