diumenge, 1 de febrer del 2015

1533-ELS “AVANTATGES” DE SER INDEPENDENTS, SEGONS GAY DE LIÉBANA

Aquest reconegut economista va exposar que hi ha moltes circumstancies a tenir en compte al plantejar el procés  i el futur de una Catalunya independent, en un sopar col·loqui  en el Círcol Eqüestre format per unes 200 empresaris  i convocat per la patronal constituïda recentment Empresaris de Catalunya, que defensa a ultrança la unitat d’Espanya.

El PIB, el paro, la desocupació, el comerç internacional i sobretot i especialment les finances de Catalunya, varen sevir de recolzament a Gay de Liébana, ja que una altre cosa seria si la segregació de Catalunya  s’acordés amb  Espanya..

Però fins i tot el deute públic de un nou estat català, quasi arribaria al 100% del PIB deixant un molt reduït marge de maniobra per les finances públiques, sense comptar que la creació de estructures d’Estat pujaria uns 7.000 milions d’euros anuals més a la despesa pública actual de 40.000 milions.  

I després les pensions, que segons en Mas i sempre fent volar coloms, ha assegurat de que encara es podrien apujar, però i tocant de peus a terra, tot dependria de un acord amb l’Estat espanyol sobre el repartiment  del actual Fons de  Reserva de la Seguretat Social, que actualment
ascendeix a 44.000 milions  i als catalans ens tocarien no més de 8.000 milions  que assegurarien “nomes”· les retribucions de dos anys.

Després les  relacions amb  l’Estat veí, ja que hi haurien noves fronteres  i s’hauria de pagar la “tarifa exterior” per poder vendre a Espanya i els productes s’encaririen.

I després l’euro i la continuïtat en la Unió  Europea.  Europa ja ens ha avisat de que quedaríem fora i sense l’euro perdríem competitivitat i per qual cosa no hi hauria data de reingrés, per què ja admeten de que no els hi agradaria, doncs al darrera segur de que hi haurien més peticions de segregació. I si ens inventéssim la “pela”, segur de que internacionalment no tindria cap mena de valor.

I com a final va dir: No sabem conquistar a Espanya. I si ens hi poséssim? Tenim encara molt per fer.

O sigui que ja ho sabem, que abans de cometre cap més atzagaiada, com les moltes fetes de un temps ençà, crec que val la pena tenir en compte el abans sempre reconegut, seny català. 

PERE PI CABANES

Sant Hipòlit de Voltregà    . 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada