dimarts, 4 d’agost del 2015

1906-JA SABIEU QUE COLÓN, TERESA D’ÀVILA, CERVANTES, “FERRÀN” CORTÉS I D’ALTRES, TOTS ELLS EREN CATALANS, SEGONS L’INSTITUT “NOVA HISTORIA”?

PRIMERA PART: L’INSTITUT NOVA HISTORIA (INH) I LES SEVES TESIS
En aquests dies, per allà al poble de Montblanc (Tarragona), la fundació catalana “INSTITUT NOVA HISTORIA”, està celebrant un fòrum, que s’acaba el dimarts 4 d’agost del 2015, titulat “II Universitat Nova Historia”, en el que, entre altres temes, es sotmet a debat la presumta manipulació per part d’Espanya de la figura del descubridor, navegant català de noble bressol el “verdader” nom del qual era Joan Colom i Bertran.
El INH, amb el suport econòmic de l’Ajuntamentde Montblanc, l’alcalde del qual, Josep Andreu (ERC) va presidir l’acte d’obertura –defensa l’ascendencia catalana d’autors icònics de la literatura espanyola com Miguel de Cervantes, Teresa de Ávila, i fins i tot del’autor anònim de El Lazarillo de Tormes, el qual pel que es veu, no és tan anònim, sino que es deia Joan Timoneda (!). En aquestes sessions es projectarà també el documental  “Desmontando a Leonardo”, on es relaciona res més i res menys que a Da Vinci amb la Corona d’Aragó i el Monastir de Montserrat.
Jordi Bilbeny (llicenciat en llingüística catalana), del INH, institució que pretén demostrar  la –en opinió dels organitzadors- falsificació de la Historia de Catalunya i la conspiració de l’Estat espanyol al apropiar-se de fets tan universals com, per exemple, el descobriment d’Amèrica. Bilbeny defensa que Colón va sortir del port de Pals (Girona) i no de Palos de la Frontera (Huelva). Segueix dient Bilbeny “Tant el primer viatge, com la posterior conquesta fóren empreses finançades i protagonitzades per la CORONA (¿?)Catalana. Posteriorment, l’Estat espanyol va censurar i manipular tot tipus de documents i va ocultar la catalanitat dels protagonistes – no solsament de Colón, sino de Juan de la Cosa, Américo Vespucci, Hernán (“Ferràn”) Cortés, Bartolomé de las Casas, etc.- per apropiar-se del domini colonial.”
Comferències, taules rodones, projeccions i presentacions de llibres com “El Quijote borró El Quixot” de Lluis María Mandado, abunden en la idea de que les més altes cotes de la literatura castellana són, en realitat, traduccions del català (!). Miguel de Cervantes sería, en realitat, Joan Miquel Servent, de llinatge català-valencià, amb casa a Barcelona i familia a Jijona. Un altre participant, a partir d’errors de traducció del ”Tirant lo Blanc” (any 1511), arriba a la conclusió de que el Siglo de Oro, El Quijote, El Lazarillo de Tormes, La Celestina, i obres de Lope de Vega i Santa Teresa, vàren ser escrites en català (!).
Els autors dels curiosos (per dir-ne d’alguna manera) escrits del INH, afirmen que ells no s’inventen res i que aporten centenars de proves a les seves tesis. Acaba Bilbeny dient que “la postura dels nostres detractors no és més que una actitut covarda i poc científica d’una part –afortunadament petita- del món intel·lectual”.

SEGONA PART: QUÈ HI HA DARRERE DE L’INSTITUT NOVA HISTORIA
L’INSTITUT NOVA HISTORIA, és una fundació cultural de Barcelona. L’objectiu de la fundació és, partint de la premisa de que la Historia de Catalunya ha estat  sistemàticament manipulada i ocultada per Espanya, pretén recuperar-la i divulgar-la per a reescriure l’autèntica Historia de Catalunya i crear un nou concepte històric entre els catalans. Per aconseguir-ho, promociona la investigació, l’estudi i la divulgació mitjançant publicacions, comferències i simposis.
L’Institut es va crear el 2007 com una escissió de la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya. Els seus fundadors i dirigents fóren Albert Codines i Jordi Bilbeny.  En 2013 l’Institut va organitzar la primera Universitat Nova Història en el Pla de l'Estany, amb el patrocini de la Diputació de Girona, l’ajuntament d’Arenys de Mar, el Cercle Català de Negocis, asamblea.cat, el Consell Comarcal del Pla de l'Estany i la Fundació Catalunya Estat. L’Institut ha col·laborat amb l’Asamblea Nacional Catalana en la realització de comferències sobre la historia de Catalunya.
L’octubre del 2013, l’Institut va ser premiat amb el XIX Premi Nacional President Lluís Companys, entregat per Esquerra Republicana de Catalunya de Sants-Montjuïc, per la seva labor d’ investigació, estudi  i divulgació de la historia de Catalunya, amb un caràcter iconoclasta i innovador. L’Institut ha rebut el recolzament de diversos intelectuals i polítics catalans, como l’ escriptora Isabel-Clara Simó, Josep Rull (secretari d’Organització de Convergencia Democrática de Catalunya), Carles Campuzano (diputat en el Parlament per CiU), Alfons López Tena (exdiputat en el Parlament per Solidaritat Catalana), Ramon Tremosa (eurodiputat i cap del lista a les eleccions europees per CiU), Josep Mª Terricabras (eurodiputat i cap de llista a les eleccions europees per ERC), Núria Cadenas (Presidenta de Solidaritat Catalana), Miquel Selláres (històric dirigent de CDC), Toni Strubell (exdiputat en el parlament català per Solidaritat Catalana), Assumpcio Maresma (periodista i exjefa de premsa del Departament de Cultura de la Generalitat), Jaume Manel Oronich (exdiputat en Parlament català por CiU), Joan Rabasseda (alcalde d’Arenys de Munt per ERC), Estanis Fors (alcalde de Arenys de Mar per CiU).
El comentari de l'expresident que vé a continuació no té desperdici:
En juliol del 2014 l’expresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, va enviar una carta a Bilbeny felicitant-lo pel seu llibre Descobriment i conquesta catalana d’Amèrica. Una historia reescrita pels castellans, assenyalant que els llibres de l’Institut Nova Història «son molt convincents», comentant que «Els vull felicitar pel treball, el bon treball que realitzen, i els animo a continuar en aquesta mateixa línia».

I és que, en aquests moments de la Historia real, es veu que pels nacionalistes tot val. ¡"El fin justifica los medios"!
Javier Barraycoa,  Vicerrector de la Universitat Abad Oliva CEU i anteriorment Vicedegà de Ciencies Polítiques i de la Administració, ha afirmat que l’Institut «está totalment subvencionat per la Generalitat de Catalunya i que «no té absolutamente cap reconeixement en el mon acadèmic [...] Son amateurs de la historia als que está utilizant la Generalitat per a crear un clima nacionalista de que tot és català i Catalunya, però a aquesta gent no els han invitat mai a un congres seriós perquè es impossible que puguin defensar aquestes idees, ni desmentir els arguments històrics comprovats documentalment [...] s’agafen a claus ardents per a  llançar teoríes que no han estat contrastades, Simple propaganda i intoxicació nacionalista, que produeixen riure o ganes de plorar».

Jordi Pi Solsona
(el fill del meu pare)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada