divendres, 7 d’agost del 2015

1916-QUO VADIS, EUROPA? ÉS BO QUE L'ALEMANYA ULTRALLIBERAL DIRIGEIXI ELS DESTINS EUROPEUS?


Doncs sí. Malgrat els triomfalismes del Govern, estem pitjor que l’any 2007, quan Espanya tenía un deute extern d’uns 300.000 milions d’euros. Poc més del 30% del PIB. Ara estem a més d’un bilió d’euros i sobrepassem el 100% del PIB. Què ha passat? Doncs ha passat Alemanya.  Estem  en un sistéma econòmic ruinós, que  és el que està imposant l'Alemanya imperial moderna, a travers de la seva Kaiseresa Merkel, a tots els països que hem caigut en la trampa d'acceptar els anomenats eufemísticament "Rescats", doncs així ens va i ens anirà. Ja fan bé els anglesos que, segons sembla, no accepten una Europa comandada per Alemanya, ja prous problèmes els hi van portar en el passat. No se’n fíen de que Alemanya hagi superat les seves ínfules imperialistes. Aquest era el somni, primer del canceller Bismarck a l’ultim quart del segle XIX, després del Kaiser Guillem II (1ª Guerra Mundial), i després el de Hitler (2ª Guerra Mundial). I és que els alemanys sempre han estat uns mals veïns, que només han donat problèmes als països europeus. I en el segle XXI, comença la Merkel a tocar als europeus allò que no sona. Ja a Espanya hi vàren arribar els alemanys, després de l’Imperi Romà (els reis gots, recordeu?). Però els romans ens havíen portat una cultura, una ciencia, ja que nosaltres, que veníem dels fenicis i dels celtes, erem més aviat pallussos. Algú pot dir què van aportar els gots a la cultura, a part d’enveges, traidoríes i lluites intestines pel poder? Jo no en conec cap. Fins que no els vàren fer fora els àrabs (quan aquests eren un poble civilitzat i cult, no com són ara) que ens van portar la seva literatura, l’art, la medicina, les matemàtiques, la física, l’astronomía, l’arquitectura, la enginyería, etc. Bé, doncs ja tornem a tenir aquí els descendents dels gots, capitanejats per Angela Merkel.
Sí, els alemanys sempre han perdut volent dominar als altres per la força de les armes. Però ara ho proven dominant i escanyant les economíes dels països que els envolten, la qüestió és l'Imperialisme i dominar, primer Europa, i és de suposar, que després el mon. Els alemanys són així. Són Bàrbars.

Potser cal pensar-s'ho a veure on anem.
Els EE.UU. aplicant el clàssic model Keynessià, en 2 anys es van desempallegar de la crisi. Europa, amb les polítiques dominatives de la Merkel, no se'n sortirà fins que ella vulgui, o com a menys, passaràn 25 anys, segons economistes Premis Nobel, com Paul Krugman, els quals jo crec que estàn en lo cert. I és que Alemanya basa les seves "receptes" econòmiques, en les teoríes de l'ordolliberalisme alemany, predicades per un obscur professor d’aquest país els anys 1930's, que es deia  Walter Eucken, i ensenyava "economía política anti keynessiana" (!) a la Universitat de Friburg. I és que Keynes era anglès, i a més, li vàren donar el Premi Nobel i, segurament els alemanys no poden acceptar per definició, que un anglès els hi pugui donar lliçons de res (gran error!). Prefereixen inventar-se "la vía alemanya" i han deduit que un sistema ultralliberal, com el que estàn aplicant, basat en les, també eufemísticament anomenades, "Reformes" (consistents en: fora serveis socials pels ciutadans, sous de misèria, res de contractes laborals, fora pensions, jornades laborals d'abans de la Revolució Industrial, etc.) bé, tot el que estàn aplicant, i els nostres governants, com a babaus, segueixen sense rechistar, ni menys amb cap ànim de contrastar el sistéma alemany, amb altres que han tingut èxit en altres països no europeus. No és aquest el camí i ben aviat es veurà.
Salvar la Banca amb diners públics no és el camí. Mireu què van fer els EE.UU. amb la Banca  Lehman Brothers, causant d’aquesta Crisi moderna que ha passat dels EE.UU. a Europa com el derrumbament de les fitxes del dòmino. No ho recordeu? Doncs, senzillament, la va deixar caure. Els diners públics, provinents dels impostos, són per altres coses. La Banca ja té els seus gestors. I si fracassen, que s’empassin ells sols les seves inhabilitats i els seus errors. Però, és clar, estem parlant d’un sistémaULTRALLIBERAL, això és, la part més a la “dreta” del sistéma capitalista. Sobrepassant inclussíu al model capitalista especulatiu americà. Diguem que l’Ultralliberalisme alemany vé a ser un “comunisme de dretes”. No té futur, però entretant, pot fer, i està fent, molt mal. És com in incendi al bosc. La terra no es torna a recuperar fins al menys passats 20 anys, per quedar com estava.
La solució? Doncs impulsar per part dels governs, la recuperació econòmica. Còm? Baixant els impostos perquè la gent tingui més diners de butxaca per gastar. Si la gent gasta, les empreses venen, i si les empreses venen, l’economía funciona. No es perden llocs de treball ni s’acomiada ningú i fins i tot, les empreses poden creixer i contractar més treballadors. És un clàssic. Que hi pot haver una mica més d’inflació? Doncs per això hi són els governs, per a evitar que es dispari, controlant les materies primeres, etc. I per què no es fa això? Doncs… perquè Alemanya no ho deixa fer.
 Si no es canvia de model, no anem bé, ni per anar a Sants!

Jordi Pi Solsona

(el fill del meu pare)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada