dilluns, 7 de desembre del 2015

2268-ALTERNATIVES: INVESTIR A MAS, INVESTIR A MAS, INVESTIR A MAS...

Temps estranys els que ens ha tocat viure. La dreta catalanista irrita les elits que la van patrocinar i la monarquía que la va mi­mar. Útil durant décades com a dic de contenció enfront de l'independentisme, Convergència s'erigeix ara en el cavall de Troia del rupturisme en l'imaginari de l'alta i peti­ta burgesia catalana. Alguns no l'hi perdonaran mai a la força sistèmica de la Catalunya autonómica, ni tan sols si acaba per rectificar.
L'independentisme d'esquerres, amb forta implantació a la Catalunya de comarques, ha decre­tat una treva temporal en la lluita de classes que lliura el catalanisme des de la Segona República, amb l'excepció de la primera legislatura de Jordi Pujol, que tan cara van pagar els republicans. Un alto el foc justificat en la troballa d'un enemic comú, l'Estat i la seva negativa a autoritzar un referendum, però que també constitueix una mani­obra defensiva davant l'emergència d'altres esquerres, unes sobiranistes, altres rabiosament independentistes, que des de fora del sistema, disputen a ERC el seu espai natural.
I l’esquerra revolucionària, forjada en la barricada independentista però fins ara nodrida a cop d'abraçada presidencial i de tertúlia ben pen­sant, ha acabat permetent que sigui el sistema el que aguditzi les seves contradiccions. La CUP es debat en­tre aferrar-se al seu ideari, orientàt a enderrocar l'establishment, i clau­dicar davant l'establishment fingint haver-li imposat el seu ideari.
El pla de xoc social amb el qual Junts pel Si tempta la CUP per qué piqui l'ham de la investidura de Mas és un compendi de promeses incomplertes per CDC i ERC, noves iniciatives condemnades a l'oblit per l'asfíxia financera de la Generalitat i ambiciosos plans posposats fins a l'adveniment de la república catalana. Molt s'hauran d'esforçar per fer brillar una panoplia tan rovellada.
Si cristal·litza el pacte d'investidura, el procès haurà aconseguit tota una fita histórica: una revolució encapçalada pel sistema mateix. Tard o d'hora s'aclarirà si la gesta va tenir més de revolucionà­ria o de sistèmica.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada